Jak vybrat sklenici na víno
Výběr sklenice na víno a proč je tolik různých druhů?
Existuje opravdu mnoho různých skleniček na víno. Zjistíte, že určité tvary jsou lepší kvůli většímu požitku pro každý určitý druh vína. Mimo jiné ale nezáleží na tom, jestli je sklenice na víno na nožičce či nikoliv. Totiž největší rozdíl udává, jaký tvar sklenice má a jak toto zakulacení nebo objem shromažďují aroma a předávají ho do úst. Abyste mohli správně přičichnout k vůním, které se ve víně nachází, je opravdu důležité nechat prostor ve sklenici nad hladinou tak, aby se mohlo kumulovat odpařované aroma. Takže žádné plné sklenice až po hrdlo!
Sklenice na bílé víno
Bílé víno se obvykle podává v menších sklenicích o objemu přibližně 200-450 ml. Typicky je můžete použít i pro servírování růžového vína.
Takovéto sklenice zachovávají květinové vůně, udržují chladnější teplotu, vytváří více kyselosti ve víně a v neposlední řadě poskytují více aromat (i při nižších teplotách) díky blízkosti nosu při degustování.
Plná bílá vína jako jsou Oak Chardonnay, Viognier, White Rioja a pomerančová vína jsou výraznější a chutnější, pokud je servírujete ve sklenici se širším hrdlem. Široké hrdlo u sklenice zdůrazní krémovou texturu díky šířeji otevřeným ústům při jeho konzumaci.
Sklenice na červené víno
Skleničky na červené víno můžeme rozdělit na tři základní tvary. Tvary těchto sklenic pomáhají usměrnit vína s vysokým obsahem taninů, dodávají širší škálu vůní a rovněž Lehká bílá vína a růžové. Plná bílá vína. vytvářejí kořenitější chuť. Obvykle se setkáte s objemem sklenic okolo 320-800 ml. Sklenice na červená vína mají naopak i schopnost utvářet vína mnohem více jemná, pokud je degustujete ze sklenic se širokým otvorem. Vzdálenost ke hladině vína ovlivňuje především to, co ucítíte.
Velké „Bordeaux“ sklo
Tento tvar sklenic na červené víno se nejvíce hodí při servírování plných červených vín jako jsou Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet nebo Bordeaux Blends. Větší plocha povrchu vína umožňuje cítit více aromatických vůní a zároveň vám ethanol, který se postupně odpařuje, nebude narušovat degustaci.
„Standardní“ sklenice na červené víno
Skvělé sklo pro středně plná až plná červená vína s pikantními tóny a nebo vysokým obsahem alkoholu. Kořenitá vůně se zjemní díky užšímu otvoru a chuť se nedostane tak agresivně na jazyk jako u širokého hrdla. Vyzkoušejte tuto sklenici na vína jako jsou Zinfandel, Malbec, Syrah (Shiraz) nebo Petite Sirah.
Sběratel aroma „Bourgogne“ Glass
Tato sklenice na červené víno je skvělou volbou pro lehčí jemnější druhy s jemným aroma. Velká kulatá sklenice pomáhá shromažďovat všechny vůně, a tak si můžete skvěle vychutnat víno každým douškem. Vyzkoušejte tento tvar skla pro Pinot Noir, Gamay, Zweigelt, St. Laurent, Valpolicella, a dokonce i Nebbiolo.
Šumivé a dezertní víno - Sklenice na sekt
Šumivé víno servírujte do typicky uzavřených užších sklenic, které pomáhají udržet žádoucí nízkou teplotu a také zdůrazňují perlivost vína. Avšak pokud byste servírovali starší ročníková perlivá vína, typická pro oblast Champagne, nemusíte se bát sáhnout po sklenici se širším tělem a uzavřeným vrchem. Tato sklenice na perlivé víno má za účinek rychlejší uvolňování aromat.
Dezertní vína, portské či víno z Madeiry si nejlépe vychutnáte z degustační sklenky, která má menší obsah a uzavřené hrdlo, které zamezuje odpařování aromat. Vyberte si sklenici na sekt, či šumivé víno.