Jak správně pít whisky?

Whisky nebo whiskey?

Abychom mohli správně pochopit, jak si nejlépe whisky vychutnat, musíme si nejdříve vysvětlit, co to whisky vlastně je. Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, podle zákona zrající nejméně tři roky v dřevěných sudech (většinou z dubu) o minimálním objemu alkoholu 40 %. Název whiskey se používá pro stejný destilát v Irsku a USA. Nejznámější whisky vždy pocházely (a pochází) ze Skotska, což vedlo k rozšíření synonyma “skotská whisky” i v případech, kdy whisky pocházela z jiných zemí.

Jak whisky dělíme?

Tento destilát můžeme dělit podle původu, vstupní ingredience či zpracování. Ve výrobě hraje také podstatnou část i kvalita vody a výběr sudu, často se též používají sudy, ve kterých dříve ležel například bourbon, sherry či víno.

Více než 90 % na trhu tvoří míchaná whisky (angl. blended whisky). Obvykle je vyráběna z 15-50 druhů sladových a několika málo obilných whisky různého stáří. Většinou nebývá označena věkem, pokud je věk uveden, je určen nejmladší whisky ve směsi.

Jak pít whisky?

Málokde platí pravidlo, které se používá právě pro whisky: “Pijte to tak, jak vám to chutná.” Whisky si můžete vychutnat samotnou, či s trochou vody nebo v populární kombinaci whisky-soda a v neposlední řadě třeba v koktejlu.

Samotná, s ledem či s vodou?

Whisky samotná má velmi výraznou vůni a chuť. Je tedy téměř pravidlo servírovat whisky bez ledu při pokojové teplotě, aby vynikl její charakter. Můžeme ovšem přidat pár kapek vody pro zjemnění. Voda má též za účinek znovu aktivovat reakce ve whisky, a tak pomůže ke zvýraznění chuť. V případě americké whiskey se můžeme setkat se servírováním s kostkou ledu.

 

 

Koktejly

Whisky se sodou je osvěžující lehký nápoj a také celosvětový trend, který se pije především v teplejším počasí. A tak boří mýty o tom, že whisky je typicky podávaný alkohol v zimě. Whisky plus soda nemá standardně daný poměr, ale určitě neuděláte chybu, pokud namícháte jeden díl whisky se třemi díly sody. Koktejly z whisky jsou naprostým fenoménem koktejlových barů. Mezi nejpopulárnější patří například Old Fashioned (whisky, cukr, voda, bi`ers) nebo známý Manhatan (whisky, červený vermut, bi`ers), či klasický Whisky Sour (whisky, citronová šťáva, cukrový sirup, bi`ers a vaječný bílek dle přání hosta). Všechny zmíněné koktejly stojí za vyzkoušení, jelikož vždy dají prostor vyniknout vaší oblíbené základní bázi a chuť whisky.

 

 

Jaké sklenice zvolit na whisky?

Nejznámější skleničkou na whisky, kterou pravděpodobně budete znát, je takzvaná Whisky (česky “whiskovka”) nebo Old Fashioned glass. Tato sklenice je skvělá pro servírování whisky na ledu. Její nevýhoda tkví ve tvaru. Široká sklenice s otevřenou vrchní část též nezachycuje alkoholická aromata whisky, a tak přicházíme o podstatnou část chuťové efektu. Dalším typickým příkladem je takzvaná Glencairn Whisky Glass. Tato sklenice opravdu zajistí vychutnání si všech jednotlivých nuancí whisky. Typicky se v ní servíruje Single Malt Whisky ale také Irish whisky, či lehký bourbon. Kouzlo sklenice vychází z jejího tulipánového tvaru, který umožní skvěle pokládat alkohol do úst a zároveň si vychutnat veškeré druhy aroma.