Vánoční nápoje. Co pít u štědrovečerní večeře?

Nápoje u štědrovečerní večeře

O tom, co bude při štědrovečerní hostině na talíři, máme vcelku jasno. Rybí polévka, bramborový salát a kapr či řízek. V podvečer 24. prosince bude většina domácností v republice, s drobnými obměnami, jíst totéž. Palčivější otázkou však je, jakým nápojem štědrovečerní večeři obohatit. Zůstat u vína? Nebát se piva? Nebo zaexperimentovat a namíchat si koktejl?

Ať už se rozhodnete ten den sklenky naplnit čímkoli, Barman.cz vám rád pomůže s výběrem. Na e-shopu pořídíte šumivá vína, prémiové destiláty i nealkoholické nápoje. Štědrovečerní tabuli navíc můžete ozvláštnit zbrusu novými skleničkami. Čekají jen na vás.

Co pili o Vánocích naši předci?

Není žádným tajemstvím, že v dřívějších dobách teklo pivo a víno proudem, a to nejen během slavností. Uvádí se, že v období středověku činila konzumace vína 2–4 litry na osobu a den. Spotřeba piva pak byla ještě větší. Mělo to však své důvody. Tím hlavním byla nekvalitní voda. Ředila se proto vínem, nebo se rovnou nahradila pivem. Druhým důvodem bylo, že podstatná část potravin se v té době zachovávala díky zakonzervování v soli. Žádný div, že měli tenkrát takovou žízeň…

Oslavy Vánoc se pak nesly ve znamení hojnosti, podobně jako dnes. Církev ale přikazovala na Štědrý den půst, a tak se mnohde slavilo už od 23. prosince. A bez alkoholu se to neobešlo. Lidé zapíjeli, aby se další rok urodilo a dobytek nestrádal. Čím víc se vypilo, tím lepší měl následující rok být. Opíjelo se i v aristokratických kruzích – na hostinách, včetně těch vánočních, si panstvo dokazovalo svou mužnost počtem pokořených pohárů. 

Později se díky zámořským objevům do Evropy začaly dostávat ostatní nápoje. Nadvláda piva a vína skončila a prostor dostala káva, čaj a čokoláda, ale také destiláty jako rum. Tím se zpestřila i nabídka u vánoční tabule. Pivo a víno se pily nadále, doplnily je ale další včetně pálenek pro lepší trávení. Typické vánoční nápoje, jež by doprovázely prosincový hodokvas, tak neexistovaly.

Začněte zlehka

Už samotný okamžik, kdy se u jednoho stolu sejde celá rodina, si zaslouží přípitek. Správně zvolený aperitiv navíc povzbudí vaše chuťové pohárky na nadcházející hodování. Takto slavnostní chvíle rozhodně snese šampaňské, ale stejně dobře poslouží i suché prosecco.

 

Pokud vám není zcela cizí barmanské řemeslo, je přípustnou variantou aperitivní koktejl. Tím může být například Negroni (gin, vermut a Campari v poměru 1:1:1) nebo Gimlet (gin a limetkový cordial v poměru 2:1). Příprava je ostatně jednoduchá – stačí ingredience nadávkovat do míchací sklenice na led, promíchat lžičkou, aby se drink lehce naředil, a přelít do koktejlové sklenky.

 

Štědrý večer nastal

Nastává největší oříšek – jakým nápojem doplnit tradiční smaženou rybu či řízek a těžký bramborový salát plný majonézy? Proti této kalorické těžké váze postavte lehké suché bílé víno. Someliéři nejčastěji doporučují Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo Rulandské bílé. Pokud volíte vánoční večeři bez masa a na talíři máte místo ryby houbového kubu, porozhlédněte se po červeném víně, opět nějakém lehčím. 

Také koktejly volte spíše odlehčené a svěží. Perfektní volbou bude klasický Gin & Tonic, který snadno připravíte přímo ve sklenici. Druhou možností je vyzkoušet recept na některý z vánočních punčů, které se servírují studené. Punčová mísa se bude uprostřed stolu hezky vyjímat a drink budete moct sdílet s celou rodinou. Pro děti lze snadno připravit nealkoholickou verzi plnou čerstvé ovocné šťávy. 

Vzhledem k tučnosti štědrovečerního jídla má plno lidí tendenci zapít ho pivem. A zcela oprávněně – vychlazené pivo se k těžkým jídlům skvěle hodí, ať už je o zabijačkové hody, svatomartinskou husu nebo štědrovečerní smažený filet. Nejlépe vynikne poctivý český ležák. Když si ho nalijete do hezké pivní sklenice, ostudu u štědrovečerní tabule rozhodně neuděláte.

Na slehnutí

Po večeři, ještě než se přesunete ke stromečku, rozbalování dárků a cukroví, si dopřejte panáka bylinného likéru. Fernet, Becherovka a další původně vznikly jako lék na trávicí a zažívací potíže. Směs bylin, kterou tajné receptury obsahují, vám pomůže snížit pocit těžkosti a překyseleného žaludku. 

 

Rodinnou pohodu při sledování pohádek pak završte digestivem. K cukroví si nejlépe vychutnáte fortifikované víno typu portské nebo sherry. Ideální je také kávový likér či káva s kapkou sladkého likéru typu Amaretto.

 

O letošních svátcích tak můžete s rodinnými příslušníky a přáteli debatovat nejen o tom, na jakém tuku je nejlepší smažit řízky a zda do bramborového salátu patří mrkev, ale také jaké víno bude k obojímu nejlepší a který gin použít do Negroni. Případně vám rádi pomůžeme my. Na e-shopu Barman.cz najdete vše potřebné, aby tyto Vánoce byly chuťovým prožitkem v každém ohledu.